lauantai 15. kesäkuuta 2013

Hyrynsalmelta portin löysin

"Ammatillisen muotokuvan rikastamista"

 

Toukokuun lopussa työryhmämme kolmen kopla teki opintomatkan Hyrynsalmelle perehtyäkseen Hallan talon (nyk. Seurasaaressa) alkuperäiseen atmosfääriin. Hyrynsalmella saimme täydennyskoulutusta pisteaidan tekoon paikallisella tyylillä ja tutustuimme eri porttimalleihin. Tutustuimme Hallan talon alkuperäiseen paikkaan mistä se on purettu ja siirretty Seurasaareen vuonna 1958. Oppaina meille toimi kotiseutuneuvos Kalle Juntunen ja aitamestari Kaarlo Heikkinen.

 Tällä viikolla olen sitten rakentanut Hallaan oikeanlaista porttia, josta malli on Kaunislehdon talomuseosta. Seurasaaressa porrasveräjä saa nyt väistyä ajoportti ja rihtiportti yhdistelmän edestä. Syy miksi portti vaihdettiin on se ettei ison talon pääportti voi olla porrasveräjä vaan veräjä on aina sijainnut jossain karjapihan puolella, josta lehmät on viety laiduntamaan. Pääportin pitää olla toimivampi etenkin kun siitä kuljetaan hevoskärryillä. Rihti on pienempi portti, josta jalankulkevat voivat tulla pihaan.

Portti Hyrynsalmella Kaunislehdon talomuseossa.

Seurasaareen rakentamani portti ei siis ole toisinto Hallan alkuperäisestä portista, koska siitä ei ole mitään jäljellä. Kyseiseen porttimalliin päädyttiin myös sen käytännöllisyyden vuoksi, rihtistä pääsevät museovieraat kulkemaan ja ajoportti avataan vain jos joudumme ajamaan traktorilla pihamaalle. 


Portin valmistin verstaalla työkaluina kirves, puukko, nuija, käsisaha ja sähköpora. Tätä ennen keräsin varastoistamme sopivan kokoista pyöreää puutavaraa. Portin valmistuttua täytyi vielä tehdä pylväät joihin portit "saranoidaan" vitsaksilla. Pylväiden alapäät teroitettiin ja hiillettiin lahoamisen hidastamiseksi. Sitten paikanpäälle kaivamaan lapiolla pylväille istutuskuoppia ja pylväät pystyyn oikealle etäisyydelle toisistaan.

 
Portti ja sen tekijä Seurasaaressa Hallan talon näkyessä taustalla.

Kyseinen työ voi olla etäällä rakennuskonservointi- termin varsinaisesta merkityksestä, sillä tässä ei tähdätty alkuperäisen säilyttämiseen. Alkuperäisen puuttuessa tehdään toisinto eli rekonstruktio, mutta nyt kyseessä olikin rekonstruktio paikkakuntakohtaisesta portista eli säilytetään Hyrynsalmelaista perinnerakentamista ja tuodaan se tänne Helsinkiin satojentuhansien ihmisten nähtäville. Toivonkin, että turistit jotka tulevat ympäri maailmaa tallentaisivat kameroilleen myös portteja ja aitoja, kenties vielä omissa maissaan rekonstruoitaviksi.

Rakennuskonservaattori Erkka Pajula

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti