keskiviikko 19. kesäkuuta 2013

Päätoimi vs. Sivutoimi


Tässä vaiheessa on asiaan kuuluvaa taustoittaa kesäkuun blogikirjoittajaa. Olen Seinäjoen AMK:sta valmistunut rakennuskonservaattori, jonka vakituinen työkohde on Seurasaaren ulkomuseo ja palkanmaksaja Museovirasto. Aiemmin olin viitisen vuotta päätoimisena yksityisyrittäjänä ja jatkan sitä edelleen sivutoimisesti. Aiemmalta koulutukseltani olen puualan artesaani.

 Katolla tarkenee veistellä Ruotsissa tehdyllä kirveellä Lapualla tehdyssä paidassa.

Sipoon vanhan kirkon ullakolla tuli mm.imuroitua.

Työurani laajin hirsikorjaustyökohde. Navetan pohjoisseinällä hirret olivat lahonneet noin 2 metrin korkeudelle eikä muutkaan seinät korjauksilta välttyneet.

Sitten asiaan.

Nyt kun olen ollut sivutoimisena yrittäjänä reilu 1,5 vuotta olen tehnyt yritykseni kautta töitä noin 30 tuntia. Enemmänkin olisi ehtinyt, mutta tarjotut työmaat olisivat olleet liian isoja vapaa-ajalla tehtäviksi. Yksityissektorilta tarjottavien töiden vastaanottamista rajoittaa myös Virkamieslain 18 pykälä eli sivutoimia koskevat säännökset. Mikäli minua pyydetään esim. kengittämään hirsirakennus tai edes neuvomaan kyseisessä asiassa on minun ensin varmistettava ettei kyseisellä rakennuksella ole suojelustatusta tai ettei kohteeseen ole myönnetty Museoviraston korjausavustusta.
1. Olen siis jäävi menemään konservoimaan tai restauroimaan suojeltua kohdetta.
2. Virkamiehenä taas olen jäävi suosittelemaan jotain tiettyä ammattilaista kohteeseen.
Nämä jääviys asiat vaatisi mielestäni hienosäätöä.

Kohdassa yksi on harmillista se että MV:n korjausneuvontaa antavat työntekijät ovat yli työllistettyjä, eivätkä oletettavasti ehdi paneutua jokaiseen puhelimesta ja postilaatikosta tulvivaan tiedusteluun samalla viikolla. Jos esim. minä saisin antaa korjausneuvontaa suojeltuunkin kohteeseen, virka-aikani ulkopuolella yksityisenä asiantuntijana, olisi neuvot likipitäen samankaltaiset mitä asiakas saisi virastolta. Tätä voisi verrata yksityiseen sairaanhoitopalveluihin eli asiakas olisi valmis maksamaan palvelusta jonka saisi nopeammin.

Kohtaan kaksi uskaltaisin ehdottaa ratkaisua jossa MV pitäisi tekijärekisteriä johon pääsisi kun on suorittanut tasokkaaksi luokiteltavan konservointityön. Tähän joku voi esittää vastalauseeksi että rekisterissä olevien tekijöiden työnlaadun tasokkuutta olisi vaikea valvoa. Voinen kuitenkin sanoa että Suomen kokoisessa maassa kyllä "paha kello kauemmas kantaa". Eli reksiteristä poisto jos ammattietiikka lipsuu!

Onko nämä ongelmat tuttuja? Onko ratkaisuja?

RENTOUTTAVAA JUHANNUSTA!
toivottaa E.Pajula

1 kommentti:

  1. Nina Jolkkonen-Porander3. heinäkuuta 2013 klo 16.09

    Konservaattoriliiton nettisivuilla on palvelua tarjoavien konservaattorien yhteystietoja. Sivuista voi varmasti virkamieskin vinkata kyselijöille. Konservaattoriliiton jäsenyys on tae pätevyydestä.

    VastaaPoista