torstai 6. kesäkuuta 2013

Monta vaaraa vaanii siellä...

Seurasaaressa rakennuskonservaattorin työmaalla viiltävät terät heilahtelee ja liuottimet höyrystyy.

Töitä tehdään maantasalta talon harjalle monenlaisissa keliolosuhteissa.
Käsittelenkin tässä kirjoituksessa lyhyesti työturvallisuus asioita, joita Seurasaaren konservointityöryhmässä pyritään vahvistamaan. Viime vuonna alkoi suojakypäröitäkin näkymään useammin työmailla ja turvavaljaita ja telineitä päivitettiin standardien mukaisiksi. Työmaiden olosuhteet voivat joskus olla jo järjen vastaisia kuten seuraavasta kuvasta näkyy.


 Tällä viikolla teimme katselmuksen työympäristössämme työterveyslääkärin ja -hoitajan kanssa ja esittelimme useita vaaratilanteita joita työssämme voisi sattua. Tämän kaltaisissa tilaisuuksissa tulee itsellekin kerrattua kohdat joissa on parempi olla skarppina. Vaikka olisi kuinka huippulaatuiset suojaimet päällä on kirveellä työstäminen aina yhtä riskialtista. Välillä käy niin että kirves lipsahtaa puusta lihaan kokeneeltakin tekijältä.


Puu materiaalit joita käytämme restauroivissa toimenpiteissä ovat välillä painoltaan sitä luokkaa että välilevyt saattavat pullahdella pois paikoiltaan. Tähän tilanteeseen tuli onneksi pientä korjausta talvella kun saimme täydennettyä ajokalustoa. Kuitenkin työn sujuvoittamiseksi on muistettava huoltaa auton lisäksi omaa kroppaansa.
Fysikaalisten vaaratekijöiden lisäksi joudumme suojautumaan liuotinhöyryiltä ja pölyiltä, jotka saattavat sisältää raskasmetalleja, PAH-yhdisteitä, homeita ja lahottajasienten itiöitä.
Viime syksynä kohdattiin vanhaa huopakatemateriaalia jonka poistaminen vaati erikoisammattilaisia.
Loppuimuroinnin suoritin kuitenkin itse jolloin käytössä oli hengityssuojain, kertakäyttöhaalarit ja turvavaljaat.
Oman ja työkaverien turvallisuuden lisäksi joudumme myös varmistamaan museon muun henkilökunnan ja museovierailijoiden turvallisuuden työmaillamme. Eli rajaamme työmaan selkeästi Pääsy kielletty -kylttien kera ja kehotamme liian uteliaita poistumaan käteni osoittamaan suuntaan.


Kirjoittanut rakennuskonservaattori Erkka Pajula
KYH / Restaurointi / Seurasaaren konservointityöryhmä




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti